Асоциацията на земеделските производители в България подкрепя приетите мерки за

...
 Асоциацията на земеделските производители в България подкрепя приетите мерки за
Коментари Харесай

Земеделците ликуват, станаха „критични работници“

 

Асоциацията на земеделските производители в България поддържа признатите ограничения за застраховане на работата на фермерите и преработвателите за бързо превъзмогване на рецесията. Това декларират от земеделската организация в своя публична позиция.

След предложение на сдружението, безработните ще могат да работят краткотрайно в селското стопанство на трудови контракти, като за тази цел няма да бъдат лишени от компенсациите си за безработица. Друго предложение на асоциацията, което беше подкрепено от над 40 браншови организации и от държавното управление, включва специфичен статут на карантиниране за земеделските служащи, което ще подсигурява непрекъснатцикъл на работа.

Заповед на министъра на опазването на здравето към този момент дава им статут на " сериозни служащи " дружно с медицинския личен състав. Земеделската организация приветства и предлагането на Министерството на земеделието, по отношение на задължението на комерсиалните вериги да обезпечават профилирано пространство за съществени групи български храни, създадени от районни аграрни производители. Те са безапелационни, че мярката за отварянето на фермерските пазари е глътка въздух за земеделските производители.

От асоциацията утвърждават думите на премиера Бойко Борисов, който се разгласи срещу отварянето на европейски граници за сезонни служащи, защото това покачва риска от разпространяване на ковид. Председателят на Асоциацията Венцислав Върбанов благодари на държавното управление, Оперативния щаб и Министерството на земеделието, че са удовлетворили част от предложенията им за специфични ограничения за бранша.

 Ако това не се беше случило и не бяхме подхванали съответните дейности, щяхме да бъдем изправени пред заплахата магазините да останат празни, безапелационен бе той. По думите му реакцията на страната е била мигновена. Върбанов съобщи, че рецензиите, че препоръчаните ограничения са недемократични, са опит за популизъм. Той увери, че земеделските стопани са подготвени и за пика на разпространяването на болестта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР